Komisja wojskowa | Autor | Wiadomość | seba2000 Wiek: 26 Dołączył: 09 Sty 2025 Posty: 34 Skąd: Bydgoszcz | Wysłany: Sro 05 Mar, 2025 |
|
| młody nie masz co się bać - badanie jader musi iść za uzasadnieniem pielęgniarki, lekarza po za tym jest parawan. Jesteś w takim wieku gdzie możesz być narażony na nowotwór jak każdy młody mężczyzna. Nie boj się ze ci stanie bo nie będzie cie macać przystojny czy ładna lekarz, raczej stary dziad bądź pielęgniarka po 60, dotykająca 30 innych jader tego dnia. Myślę ze takie badanie może ci nawet pomoc bo wyczucie guzków u osoby nieświadomej może być ciężkie. Weź to na klatę z spokojem. Powodzenia | | | |  | Nestea Dołączył: 28 Lip 2025 Posty: 9 Skąd: Mazowsze
 | Wysłany: Czw 31 Lip, 2025 |
|
| Komisja wojskowa to ważny temat. Do tego wątku co roku będą zaglądać zaciekawieni a czasem zestresowani 19-sto latkowie. Narosło w tym temacie trochę mitów więc opowiem jak to wyglądalo u mnie. Pomimo że moja komisja wojskowa była w 2013 r., wiec dość dawno , to dobrze ją pamiętam. Do stawienia się na komisję wezwano wszystkich o nazwisku zaczynającym się na tą samą literę co moje. W poczekalni czekaliśmy dość długo na swoją kolej. Wreszcie poproszono kokejną piątke osób w tym mnie. Od razu skierowano nas za parawan i kazano rozebrać się do bokserek. Po kolei wzywała nas pani pielęgniarka badając wzrost, wagę, ciśnienie i wzrok. Następnie po kolei wołani byliśmy przez głównego lekarza, standardowo dość starego . Każdy musiał przejść środkiem sali (by sprawdzić naszą postawę i kręgosłup) oraz zrobić przysiady (czy nie mamy platfusa). Wszystkiemu przyglądały się jeszcze z 2-3 osoby z komisji, które nic nie komentowały. Kolejnym etapem było ,,zaproszenie,, za inny mały parawanik i komenda opuścić majtki . Lekarz przyglądał się chwilę ptaszkowi, chwycił za jądra (bardzo ważne badanie stwierdazjące czy nie ma się guzków) każąc w tym samym czasie kaszlnąć. Nie bardzo wiem po co ten kaszel, jednak gdy czekając na swoją kolej słyszeliśmy że któryś z nas już kaszle, wiedzieliśmy co ma akurat badane . Dalej trzeba było się odwrócić i rozchylić pośladki (czy nie mamy hemoroidów). Chłód na sali i lekki stresik zapobiegał erekcji. Tak więc nie ma się czego bać Panowie, a nawet gdyby wasz przyjaciel postanowił się przebudzić, świadczyć to będzie tylko o waszym zdrowym sprzęcie. Myślę sobie nawet, że doprowadzenie penisa do erekcji powinno być nawet obowiązkiem podczas badań, co mogłoby na wczesnym etapie wykryć np. stulejkę. Im wcześniej tym lepiej. Później (u niektórych wcześniej ) nadchodzi okres pierwszych zbliżeń i stres czy mój sprzęt jest ok. A tak, to sam lekarz daje nam to potwierdzenie, bądź radzi co robić by było ok. Znam chłopaków którzy zarzekali się że oni swojego nie pokarzą, a tym bardziej nie dadzą jakiemuś obcemu staremu facetowi go dotykać, jednak pamiętajcie, nie robicie tego dla kogoś tylko dla siebie. Lekarze którzy nawet nie chcą zobaczyć wizualnie penisa, moim zdaniem popełniają duże zaniedbanie.
Rzeczywiście, w epoce ojców mojego pokolenia, przed komisją stawało kilkunastu -dziestu chłopa na raz, wszyscy od razu na waleta. Dokładne badania, bądź celowe robienie sobie jaj z młodziaków doprowadzało niejednego do tego że pała szła mu w górę, za nim mimowolnie na baczność szły kokejne. W wojsku oswojenie z nagością nie robiło już na nikim zaciekawienia. Ale dziś tak już nie ma.
Wracając, na sam koniec, inny wojskowy podpisywał nam jeszcze książeczki wojskowe i pytał o dalsze plany, czy chcemy sie dalej uczyć czy może wybieramy sie do woja. Pamietam dokładnie że moja komisja przypadła 14 lutego. Jeden chłopak rozmawiając ze swoją dziewczyną przez telefon, przepraszał ją że w walentynki macał go stary facet .
Panowie, każdy z nas ma to samo między nogami. W dodatku to nasz najważniejszy organ. Taka komisja ma nas przebadać i przygotować do robienia takich badań samodzielnie w przyszłości. Nie stresujcie się! | | | |  | czarn Dołączył: 22 Wrz 2023 Posty: 136 Skąd: Warszawa | Wysłany: Pią 01 Sie, 2025 |
|
| A tak z ciekawości to jak to wygląda u osób transseksualnych? | | | |  | penis.com.pl | |  | Nestea Dołączył: 28 Lip 2025 Posty: 9 Skąd: Mazowsze
 | Wysłany: Sob 02 Sie, 2025 |
|
| W tym temacie się nie orientuję. Myślę, że dziś, gdzie komisja nie jest już tak rygorystyczna jak kiedyś, to kwestia do dogadania - powiedzmy na jakieś prywatne, bardziej kamieralne badanie. Chociaż domyślam się, że łatwiej będzie w większych miastach niż mniejszych...
No i od kultury lekarza też dużo zależy... | | | |  | toton Dołączył: 17 Wrz 2015 Posty: 777 Skąd: Warszawa | Wysłany: Wto 05 Sie, 2025 |
|
| I myślisz, ze dostaną grupę A? | | | |  | Nestea Dołączył: 28 Lip 2025 Posty: 9 Skąd: Mazowsze
 | Wysłany: Wto 05 Sie, 2025 |
|
| Hmm... Tak na szybko, w necie znalazłem taką odpowiedź:
,,Osoby transpłciowe w Polsce nie są obecnie kwalifikowane do czynnej służby wojskowej, w tym do kategorii A, nawet jeśli formalnie spełniają kryteria zdrowotne. Oznacza to, że mimo posiadania kategorii A, która teoretycznie oznacza pełną zdolność do służby, osoby transpłciowe mogą nie zostać powołane do wojska.,,
Ale tak jak mówię, sam się nie orientuję w tym temacie | | | |  | juansto Dołączył: 10 Cze 2020 Posty: 641 Skąd: Warszawa | Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 |
|
| No to ciekawa rzecz i możliwość uniknięcia służby wojskowej. Osobiscie bym raczej nie dawał takich przywilejów | | | |  | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|