| Jądra |
| Autor | Wiadomość |
Boss Wiek: 34 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 230 Skąd: net | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 Jądra |
|
| Od paru dni męczy mnie pewna myśl... Podchodzi mi to trochę pod dyskryminacje ale cuż.
Czy w Polsce istnieje jakaś masowa akcja, w której propaguje się badania jąder, uczy się facetów jak badać i dbać o jądra? Może jakieś bezpłatne badania jąder i prostaty?
Kobiety mają masę akcji przeciwko rakowi piersi i szyjki macicy a my kurde nic! Czy tylko ja uważam, że pora to zmienić?
Czekam na Wasze zdanie na ten temat ;p
boss | |
| |
 |
preston-17 Wiek: 31 Dołączył: 19 Sie 2011 Posty: 38 Skąd: Łódź | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| Wydaje mi się, że męska duma nie pozwoli na to, żeby mężczyźni się przekonali do czegoś takiego.
Kobieta od nastolatki ma kontakt z lekarzem "od tego". Mężczyzna może kilka razy w życiu musiał świecić jajkami przed lekarzem i to głównie profilaktycznie.
Skoro nie słyszałeś o żadnej takiej akcji to odpowiedź będzie oczywista, sam nie słyszałem o niczym takim.
Czy pora to zmienić? Przede wszystkim trzeba zmienić podejście polaków. | _________________ skype: preston-17 | |
| |
 |
andrzejgadarr Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 750 Skąd: Poland | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| Niektóre powiaty mają programy profilaktyki- dla kobiet mammografia i np. cytologia a dla mężczyzn badania w kierunku zmian prostaty. Jednak są one zazwyczaj kierowane do osób 40+ lub 50+.
Ale w rzeczywistości jest tak jak napisał poprzednik, mężczyźni niechętnie się badają. Muszą już mieć poważny problem żeby pojawić się u lekarza. I obawiam się, że u niektórych tego typu badanie lekarskie odbyło się jeden raz, podczas komisji poborowej.
A te badania poborowych już teraz też są bez sensu bo kiedyś było to rzeczywiście badanie- dało się stwierdzić zmiany w na jądrach czy np. stulejkę a teraz, co widać na forum, są faceci którzy mają 28 lat, całkowitą stulejkę i zaczynają się zastanawiać, czy moze coś nie jest nie tak. | _________________ Problem? Pisz na gg: 8259970
Pozdro | |
| |
 |
| penis.com.pl | |
 |
Boss Wiek: 34 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 230 Skąd: net | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| Piszesz lekarz 'od tego', czyli rozumiem ze ginekolog. A tak właściwie, jaki lekarz jest tylko for men? U ginekologa zobaczysz tylko kobiety, no chyba, że szczęśliwego przyszłego tatusia. Pójdziesz do urologa, do którego odsyłają facetów masz i babki i może to powoduje dyskomfort i jakiś strach, ze koleś musi iść do lekarza i jakaś kobieta dowie się, że masz jakiś problem. To może godzi w niektórych ego i nie chcą chodzić do lekarza?
Wg. mnie potrzeba jakiejś kampanii społecznej, w której znane osoby będą namawiały facetów do badań. Przecież było wiele takich akcji i wiele z nich się udało. W sumie ludzie z show-biznesu wpływają na ludzi nie? I może to zmieni podejście Polaków?
O komisji to nie mówmy nic bo to istny żal... | |
| |
 |
aaa68 Wiek: 57 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 396 Skąd: Lublin | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| | andrzejgadarr napisał/a: |
A te badania poborowych już teraz też są bez sensu bo kiedyś było to rzeczywiście badanie- dało się stwierdzić zmiany w na jądrach czy np. stulejkę a teraz, co widać na forum, są faceci którzy mają 28 lat, całkowitą stulejkę i zaczynają się zastanawiać, czy moze coś nie jest nie tak. |
no ale przeceiz na komisju i tak Ci jajek nie ogladali tylko kazali sie rozebrac i kaszlmnąc i to jest badanie? przeciez tym sposoboem niczego nie wykryjesz
a pomysł z profilaktyka bardzo dobry moze jakos rozpowszechnic? | _________________ aaa68 | |
| |
 |
andrzejgadarr Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 750 Skąd: Poland | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| | Cytat: | | Piszesz lekarz 'od tego', czyli rozumiem ze ginekolog. A tak właściwie, jaki lekarz jest tylko for men? U ginekologa zobaczysz tylko kobiety, no chyba, że szczęśliwego przyszłego tatusia. Pójdziesz do urologa, do którego odsyłają facetów masz i babki i może to powoduje dyskomfort i jakiś strach, ze koleś musi iść do lekarza i jakaś kobieta dowie się, że masz jakiś problem. To może godzi w niektórych ego i nie chcą chodzić do lekarza? |
Ginekolog jest lekarzem od żeńskiego układu płciowego
Urolog jest lekarzem od układu moczowego (od nerek po cewkę moczową)
natomiast "męskim odpowiednikiem" ginekologa czyli lekarzem od męskiego układu płciowego.
| Cytat: | | Wg. mnie potrzeba jakiejś kampanii społecznej, w której znane osoby będą namawiały facetów do badań. Przecież było wiele takich akcji i wiele z nich się udało. W sumie ludzie z show-biznesu wpływają na ludzi nie? I może to zmieni podejście Polaków? |
Kampanie są tylko nie aż tak popularne jak te dla kobiet. Najbardziej znana to akcja "zerwij z milczeniem" zbadajprostate.pl w specjalistycznych gabinetach mamy ich ulotki i plakaty. Drugą trochę mniej znają jest kampania "męska sprawa" stowarzyszenia pacjentów z chorobami prostaty, pęcherza, nerek i jąder Gladiator im. prof Tadeusza Koszarowskiego z Warszawy.
| Cytat: | | no ale przeceiz na komisju i tak Ci jajek nie ogladali tylko kazali sie rozebrac i kaszlmnąc i to jest badanie? przeciez tym sposoboem niczego nie wykryjesz |
Tak wyglądają badania teraz. Kiedyś lekarz zakładał rękawiczkę, badał jądra (rozwój, ewentualne narośla i stwierdzał obecność 2 szt.), potem prosił o zsunięcie napletka. W niektórych komisjach badano nawet prostatę (ale to już chyba tylko jak była jakaś bardziej rozwydrzona grupa poborowych).
Teraz nie dość, że to badanie jest tylko takie na odwał bo poborowi i tak do wojska nie pójdą a jeśli pójdą na zawodowego, będą mieli robione szczegółowe badania to jeszcze był przypadek, że poborowy oskarżył lekarza o molestowanie.
Teraz badanie wygląda tak, że lekarz nawet nie wymaga całkowitego rozebrania tylko opuszczenia majtek pod biodra i dwukrotnego kaszlnięcia. Niekiedy badanie ogranicza się do zapytania "są dwa?", jeśli poborowy odpowie tak, wpisuje się pozytywne przejście badania. | _________________ Problem? Pisz na gg: 8259970
Pozdro | |
| |
 |
aaa68 Wiek: 57 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 396 Skąd: Lublin | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| | ja jak byłem na komisji a było to ok. 1987 r, to badanie polegalo tylko na zsunieciu majtek i kasznieciu zadnego obmacywania nie było | _________________ aaa68 | |
| |
 |
|
| | No to juz zależy od lekarza. | _________________ Problem? Pisz na gg: 8259970
Pozdro | |
| |
 |
Boss Wiek: 34 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 230 Skąd: net | Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 |
|
| Mówisz, że macie ulotki w poradniach specjalistycznych ale co z tego, skoro sam mówiłeś, że rzadko który facet do nich chodzi. Gdzie sens? Przecież nie trafiają one do większej liczby odbiorców. Co innego jakby je porozkładali w zwykłych poradniach.
Starsi mają jakieś możliwości badań a co z młodszymi? Rak dotyka tylko starych? Raczej nie. | |
| |
 |
| |