Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     Soczewki kontaktowekontaktowe
Autor Wiadomość
Boss 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   Soczewki kontaktowekontaktowe

Mam problem. Nosze okulary z wadą -0,75 i chyba już większą nawet. Nie noszę okularów bo wylądam w nich jak pół dupy zza krzaka... Czy facetowi XXI wieku przystoi noszić soczewki? Jak myślicie. Czekam na odp.

BASF 

Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

A co ma XXI wiek do soczewek? :roll: Jakbyś pracował gdzieś na wysokościach powyżej 3 metrów to tylko i wyłącznie musiałbyś w soczewkach.

A to, że wyglądasz w okularach tak jak napisałeś to znaczy, że jeszcze nikt fachowo nie dobrał Ci oprawek.
Wybierz się do jakiegoś konkretnego studia gdzie ludzie są przeszkoleni w tym zakeresie i dobiorą Ci idealnie.

andrzejgadar 

Albo to co napisał BASF albo kup na próbę soczewki (cena za miesięczne od ok. 20zł za parę+ płyn do soczewek też koło 20zł).
Tylko najlepiej też najpierw idź do okulisty żeby wiedzieć czy ci się wada nie pogłębiła.

penis.com.pl
penilarge krem
Boss 

z tego co wiem okulista musi dobrać soczewki. ;p

A z tym wyglądem to moja własna opinia. ;p

3tom 

Boss napisał/a:
A z tym wyglądem to moja własna opinia. ;

A jaka jest opinia twoich kolegów, znajomych?

Boss 

Mówią że dobrze ale ja i tak sie w TYM nie pokaze.

andrzejgadar 

Nie musi okulista dobierać soczewek. Jak wiesz jaką masz wadę (czyli ile dioptrii) to możesz sam sobie kupić no i jak nie masz jakiś tam innych wad.
Teraz soczewki są z takiego miękkiego tworzywa robione i się dopasowują do krzywizny oka.

Seba081 

Ja o soczewkach słyszałem rożne historie, mnie by się przydało bo jeżdżę dużo
na rowerze a do tego zakłada się inne okulary.
Nie wiem do czego zacząć, chyba najlepiej od wizyty u okulisty...
Słyszałem że soczewki to drogie rozwiązanie, czym lepsze tym drożej wychodzi.

3tom 

Seba081 napisał/a:
Nie wiem do czego zacząć, chyba najlepiej od wizyty u okulisty..

Oczywiście, że najpierw musisz iść do okulisty. Musisz wiedzieć ile masz na minus, albo na plus i czy nie masz innych wad oczu.

Boss 

Seba081, z tego co się rozglądałem W NECIE niedrogo wychodzi. Za połowe ceny wręcz.

Ale czy noszenie soczewek jest niemęskie? xD

3tom 

Boss napisał/a:
Ale czy noszenie soczewek jest niemęskie?

Niemęskie to jest ubieranie sie w damskie ciuchy i golenie nóg. :lol:
Do soczewek jak i do okularów musisz sie po prostu przyzwyczaić.

Seba081 

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

Okulary są problematyczne, na rowerze jak jadę to mi oczy łzawią.
Trzeba mieć takie kolarskie okulary z podwójnymi szkłami co jest drogie i nie zawsze wygodne.

ukrryty 

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

wg mnie każdy jak sobie dobierze odpowiednie oprawki od okularów, będzie w nich wyglądał dobrze... i niekoniecznie drogo.. bo są takie oprawki za 8 stów, ale też są dobrej jakości i dobrze wyglądające za 200zł (w tym szkła)...

penis.com.pl
masturbator
lestat20 

Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

NO to ja się wypowiem, w końcu jestem optykiem i trochę już pracuję w tym zawodzie.
Po pierwsze przy wadzie -0,75 większość ludzi radzi sobie na tyle,że nie koryguje się tego, ale już można. Wiele osób z większą wadą jest co nie nosi okularów i też żyją.... Przy takiej wadzie jeśli nie większej jak piszesz to sam sobie nie dobieraj soczewek bo możesz trochę pieniędzy wyrzucić w błoto. Soczewka kontaktowa jest bliżej soczewki oka i zawsze ma mniejszą moc niż moc w okularach, przy tak małej wadzie możesz soczewkę 0,75 zakomodować ale wątpię abyś był zadowolony z jakości widzenia.
Lekarz dobiera tym i rodzaj soczewki, najważniejszy jest rozmiar soczewki , jej krzywizna. Nawet te co tutaj niektórzy piszą uniwersalne są nie odpowiednie dla niektórych osób, ponieważ maja albo za dużą gałkę oka lub za małą:P
Noszenie soczewek nie jest niemęskie!! Według mnie z tego co widzę to procent kobiet i mężczyzn noszących soczewki jest wyrównany. Soczewki to dobre rozwiązanie dla sportowców i osób które maja naprawdę duże moce i nie chcą chodzić z denkami od słoików. A wygląd w okularach to zależy od dopasowanej oprawki i samego nastawienia do noszenia okularów. W naszych czasach to bardzo dużo osób nosi okulary, a w śród tych co nie noszą to spokojnie połowa nie nosi bo nie wie o tym,że powinna być skorygowana.

ukrryty 

Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

nie jestem optykiem, ale się zgadzam z poprzednikiem oprócz tego, że wg Ciebie soczewki są niemęskie (chociaż wolę okulary, ale nie uważam soczewek za coś damskiego)

Odpowiedz do tematu