Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     Jądra
Autor Wiadomość
stam91 

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2008   Jądra

Mam następujące pytanie, na jądrach wyczułem pewne zmiany, w postaci pewnego rodzaju torbieli, sądze , że to rak jądra. Ma ktoś może z tym jakieś doświadczenia, jak wygląda badanie, operacja, konsekwencje. Z Góry dziękuje.

maciex23 

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2008   

A jesteś pewień że poprawnie zbadałeś sobie jądra. (najlepiej pod prysznicem, kiedy moszna jest rozluźniona) no i musisz być pewny ze dotykasz jądra a nie najądrza (może wydawac się własnie ze to torbiel).

Ja jak byłem młodszy to nie do konca wiedzialem jak to robić i spanikowałem bo wydawalo mi się ze cos ze mną nie w porzadku. Dopiero ojciec wytłumczył mi że wszystko z moimi jądrami w porzadku i nauczył jak facet powinieni sobie badac mosznę.

Ale z każdą zmianą powinno się isc do lekarza-najlepiej urologa- badanie nie boli. zazwyczaj usg jader plus badanie moszny przez lekarza (obmacuje jądra i mosznę), odciaga napletek i ogląda żołądz. jezeli badanie usg potwierdzi ze jest jakis guzek to wtedy dalsze badania, miedzy innymi badania krwi.
ale zmiany mogą byc spowodowane przepukliną, wodniakiem jądra, żylakami powrózka nasiennego, zapaleniem ...

Odpowiedz do tematu