Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     Mój świat się zawalił
Autor Wiadomość
x9 

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   Mój świat się zawalił

Męski rak piersi choć dość rzadki - 1% przypadków raka piersi ogółem – jest chorobą bardzo groźną i niezwykle trudną do wyleczenia. Widocznym jej objawem są zgrubienia i guzki, które mogą być niekiedy wrażliwe na dotyk, a także wydzielina z brodawek oraz kurczenie się tkanek. Symptomy te jednak są bardzo często przez mężczyzn lekceważone, pacjenci zgłaszają się do lekarza zbyt późno, zazwyczaj wtedy, gdy choroba znajduje się w daleko zaawansowanym stadium. W Stanach Zjednoczonych na przykład, po wykryciu choroby i podjęciu leczenia, bądź po zabiegu chirurgicznym ledwie połowie pacjentów udało się przeżyć 5 lat, a kolejne 5 przeżyło tylko 23,7% chorych.

Z informacji od Państwa wiem, że wiedza na temat chorób piersi u mężczyzn jest niezwykle skąpa. Dzisiaj więc zajmę się tym problemem.
Terminem ginekomastia (składa się on z dwu grecko - łacińskich słów: gynecos - kobieta i masthia - sutek, pierś, biust) określamy piersi mężczyzn powiększone jak u kobiety. Oznacza to więc pierś kobiecą u mężczyzny. Przyczyn takiego zjawiska jest wiele. Do najważniejszych zaliczyć należy: wady wrodzone piersi (np. przetrwałe związki gruczołu mlecznego), zaburzenia hormonalne, uszkodzenie wątroby, ektopiczne nowotwory czynne hormonalnie oraz guzy jąder. Do psudoginekomastii może prowadzić otyłość. Ginekomastia może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej występuje w okresie dojrzewania (15-25 lat), dotyka około 15 proc. młodych mężczyzn. Około 30 proc. w tej grupie ma powiększone obie piersi, a około 70 proc. tylko jedną. Drugi szczyt tej choroby pojawia się u mężczyzn powyżej 60 roku życia. Najczęściej związane jest to z nadmiarem żeńskich hormonów, które nie mogą być zneutralizowane z powodu chorej wątroby. Do uszkodzenia wątroby dochodzi np. po żółtaczce, w marskości wątroby, z powodu alkoholizmu lub po zażywana toksycznych leków.
U osób stosunkowo młodych do uszkodzenia wątroby może dojść w przypadku przyjmowania leków anabolicznych. Ginekomastia często dotyka kulturystów biorących tzw. koks. Chorobę tę obserwujemy z reguły także u starszych mężczyzn, którzy z powodu chorób gruczołu krokowego przyjmują żeńskie hormony. Ginekomastia może sprawiać niewielki ból. Czasami obserwuje się wyciek treści z brodawek sutkowych. Na ogół jest to proces łagodny, współistnienie z rakiem obserwuje się w około 0,01 proc. i to zawsze w późnym wieku. Przypadłość tę leczy się zachowawczo lub operacyjnie. Ten ostatni sposób leczenia wykonuje się w ograniczonym zakresie, tylko gdy leczenie zachowawcze zakończy się niepowodzeniem i prawie zawsze z przyczyn estetycznych.
W rozpoznaniu ginekomastii pomocne jest badanie: USG piersi (u młodych mężczyzn jednocześnie wykonuje się USG jąder), poziomu hormonów, punkcja cienkoigłowa i tzw. próby wątrobowe. Każdy mężczyzna z problemem ginekomastii powinien być zbadany przez lekarza, najlepiej endokrynologa lub onkologa. Rak piersi u mężczyzn rozwija się około 100 razy rzadziej w populacji normalnej niż u kobiet, ale już znacznie częściej wśród członków rodzin posiadających mutacje genów nowotworowych piersi BRCA-1 i 2. Przypuszcza się nawet, że wczesne raki piersi u mężczyzn są uwarunkowane genetycznie i występują u nosicieli tych genów. Rak piersi u mężczyzn jest raczej chorobą starszych panów, ale w przypadku obciążeń genetycznych i pewnych genów usposabiających, może wystąpić już od 15 do 20 lat wcześniej niż w przeciętnej populacji. W co dziesiątym przypadku rak piersi u mężczyzn jest obustronny. Rak ten rozwija się w zupełnie zdrowej piersi (współistnienie z ginekomastią, jak już powiedziałem, jest bardzo rzadkie). Najpierw pojawia się guzek, który nie boli i powoli rośnie zniekształcając (kancerując) pierś, potem następują przerzuty do węzłów chłonnych i do odległych narządów. Kobiece hormony powodują jego gwałtowny wzrost.
W zakresie głównych cech biologicznych i klinicznych rak piersi u mężczyzn nie różni się zasadniczo od raka piersi u kobiet. W jego rozpoznaniu stosuje się te same metody badawcze, ale jego rozpoznanie musi być potwierdzone badaniem histopatologicznym. Leczenie z wyboru jest operacyjne. Chorą pierś usuwa się wraz z węzłami chłonnymi najbliżej pachy.
W przypadku raka piersi u mężczyzn, częściej niż u kobiet stosuje się leczenie bardziej radykalne, polegające na usuwaniu obu mięśni piersiowych (tzw. operacja sposobem Halsteda). nie wykonuje się też zabiegów oszczędzających. Po przeprowadzonej operacji można stosować onkologiczne leczenie uzupełniające (chemioterapia, radioterapia, hormonoterapia). Rokowanie co do wyleczenia raka piesi u mężczyzn jest nieco gorsze niż u kobiet, ponieważ guzki często są w bardziej zaawansowanym stanie. W profilaktyce tego nowotworu należy uwzględnić zawsze przyczyny powiększenia piersi u mężczyzn, wykluczyć występowanie nowotworów rodzinnych oraz bardzo pilnie kontrolować osoby z wrodzonym zespołem Klinefeltera (zespół feminizujących jąder).
W piersi u mężczyzn, prócz wyżej opisanych zmian, można niekiedy stwierdzić guzy nowotworowe łagodne i guzy nowotworowe złośliwe inne niż raki. Ale te choroby są bardzo rzadkie.
Częstym zjawiskiem mogącym wzbudzać niepokój są różnego rodzaju zapalenia piersi (łac. mastis). Mężczyźni z tą chorobą z reguły szybko zjawiają się u chirurga, gdyż objawem dominującym jest ból piersi. Tę dolegliwość leczy się chirurgicznie.

ja chyba to mam jestem załamany nie wiem co robić tego wsydu nie przeżyje
miał już ktoś z Was coś takiego???
(P.S.wiem że to orum o penisach ale rcznie choruje na to 100 Polaków z czego połowa umiera więc nawet forum zadnego nie ma)

Pomocy

[ Dodano: Pon 16 Cze, 2008 ]
mam 15 lat a tam pisze że najwcześniej zaczyna się to w wieku 15-20 :cry:

kapcius 

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   

Mi kiedyś coś z brodawek wyciekło ale to chyba nie to o.O

Sycu

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008   

hmm a czy czujesz że twój cycek:P jest twardy czy cuś takiego?? sam to miałem i lekarz powiedział że to okres dojrzewania tak robi a mam 14 lat

penis.com.pl
bathmate
x9 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008   

tak

Sycu

Wysłany: Sro 01 Paź, 2008   

jeśli chcesz mozesz isc na badania ale mysle ze to dojrzewanie ale isc nie zaszkodzi

Odpowiedz do tematu