Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     Rozmowy Ojciec-Syn
Autor Wiadomość
dReAk 

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008   Rozmowy Ojciec-Syn

szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem.
Czy rozmawialiście z ojcem/synem o dojrzewaniu i innych typowo męskich sprawach? Co myślicie na temat nagości pomiędzy synem a ojcem, "oswajaniem" z nagością?

Wiele osób uważa że w dzisiejszych czasach dzieci dowiadują się o wszystkim już w bardzo młodym wieku i takie rozmowy już z reguły nie są potrzebne, ale mimo że nie jestem ojcem i zapewne prędko nim nie zostanę wydaje mi sie ze takie rozmowy są potrzebne. Osobiście nie odbyłem takiej rozmowy z ojcem.

BASF 

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008   

Gdy ja byłem dorastającym chłopakiem to był przełom lat '80 i '90 i ludzie byli zupełnie inni niż teraz. Bardziej zamknięci i wstydliwi. Wiele tematów z dzisiejszych pierwszych stron gazet na początku ubiegłego stulecia było tabu.
Niestety od rodziców nic się nie dowiedziałem spraw dotyczących rozwoju chłopaka, sexu itp.
Całą wiedzę jaką posiadłem to były lekcje biologii w szkole i lekce "podwórka", czyli starsi koledzy/koleżanki i gazety erotyczne. Wydaje mi się, że teraz jest dużo, dużo łatwiej. Dzisiejsi rodzice dorastających dzieci to pokolenie lat '70-'80 i wiedzą czego było im brak. Dla mnie błędem w wychowaniu dziecka jest dopuszczenie aby tak poważnych spraw dowiadywał się z internetu czy od "koloryzujących" kolegów.

Alex-sex 

nigdy tez nie rozmawiałem z moim ojcem o dojrzewaniu, nawet sobie tego nie wyobrazam
ja jako ojciec, jesli bede mial syna, bede chcial go uswiadomic jak najszybciej o tych sprawach, bo wiem ze dziecko nigdy pierwsze sie nie zapyta.
Pamietam jak zapytal sie o wzwod mojej mamy [mialem chyba 7-8 lat], ale nie pamietam co mi odpowiedziala
wracajac do ojca:
nawet nigdy przez mysl mi to nie przeszlo aby zapytac sie go a jakakolwiek rzecz zwiazana z sexem czy ogolnie meskim cialem i jego dojrzewaniem.
co do nagości to pare miesciecy temu on mnie widzial nago
teraz krotka historyjka:
przyszedem do domu patrze nikogo nie ma i poszedlem wziasc prysznic w czasie gdy go bralem nie uslyszalem jak ojciec wrocil do domu...skonczylem wzialem recznik, zarzucilem na ramie i wyszedlem z lazienki do pokoju po bielizne i nagle wychdzi moj tata, spojrzal na mnie sie usmiechnal i poszedl do kuchni
oczywiscie troche zburaczalem ale udawalem tak jakby nic sie nie stalo :lol:
troche glupie uczucie gdy twoj rodzic patrzy na ciebie gdy jestes nago. tzn jak byles maly to mailes to gdzies ale teraz gdy jestes dojrzaly to nie to samo

troche sie rozpislaem, chyba nie ma offtopa :lol:

penis.com.pl
orgasm contol
dReAk 

no mam nadzieję, że jeszcze inni wyrażą swoje poglądy i temat się rozwinie. :wink:

A nawiązując jeszcze do tematu.
Myślę, że takie osoby które odbyły takie rozmowy z ojcem mają łatwiej w życiu. Dlaczego? Będą wiedziały, że w każdej sytuacji, z każdym problemem (nie tylko seksualnym) mogą przyjść, powiedzieć. Takie osoby zapewne nie będą odczuwać strachu czy wstydu przed rozmowa.
Ale w przyszłości kiedy będę już ojcem i będę miał syna, będę się starał nie popełnić właśnie tych błędów. :wink:

Forum dla mężczyzn. Nasze życie i problemy.

Alex-sex 

no zgadzam się
w tych wszystkich filmach ojciec zawsze jest najlepszym przyjacielem syna chodza na mecz, rozmawiaja o wszystkim itd ja tego sobie nie wyobrazam :shock:
tzn czasami znajde dobry temat z moim tata ale rzadko :roll:
tez nie chce popelnic tego bledu, wiec bede sie staral zawsze miec jak najlepsze stosunki z synem :)

Spiker
[Usunięty]

Wysłany: Pon 14 Lip, 2008   

NIe zgadzam się moja rodzina wstydzi się ze mną rozmawiać o penisie jak go myć i o sexie

Alex-sex 

Spiker napisał/a:
NIe zgadzam się moja rodzina wstydzi się ze mną rozmawiać o penisie jak go myć i o sexie

Jak się wstydzą? W ogóle nie rozmawiają na ten temat czy jak Ty o coś się pytasz to robią uśmieszki?
Moim zdaniem mógłbym dogadać się z moim ojcem w tych sprawach, ale jakoś nie czułem nigdy potrzeby.

dReAk 

Spiker napisał/a:

Może sie wstydzą a może nie, tylko uważają, że jesteś jeszcze za młody na takie tematy.

ja podejrzewam, że mój ojciec po prostu sie wstydzi i dlatego nigdy nie poruszał tych tematów. Przypomniała mi się jedna scena z mojego życia. Pamiętam jak miałem taką lekka wysypkę w tamtych miejscach i postanowiłem powiedzieć o tym. Podchodzę i mówię że od kilku dni mam tam wysypkę i bla bla bla. A on mnie pyta czy na tym no, siurku też mam. Miałem wtedy 15-16 lat. Odpowiedziałem na pytanie ale jak powiedziałem słowo "penis" to się zmieszał i koniec tematu. No więc o jakiejś głębszej rozmowie w nim nawet sobie nie wyobrażam jak nie umie nawyzywać rzeczy po imieniu. :|

Forum dla mężczyzn. Nasze życie i problemy.

Spiker
[Usunięty]

Mnie rodzicie nigdy nie powiedzieli że trzeba myć ptaszka i jak myć nie powiedzieli.Dowiedziałem się dopiero w wieku 10 lat u pani doktor jak miałem pokrzywkę na członku.Wszystkiego musiałem się sam dowiedzieć .Moi rodzicie nigdy nie poruszają tematów takich jak myć ptaszka co to penis dlaczego czasami szczypie.mama odpowiada to ty masz ptaszka nie ja ja się nieznam

kapcius 

Dlatego dzieci powinny kupić prenumeratę Bravo i czytać na bieżąco problemy innych i sami pisać :D
A i apropo tego tematu. Gdzieś czytałem, że homoseksualistów niektórych właśnie dlatego pociągają mężczyżni czy w ogóle chcą tam z kimś spróbować, bo ze swoimi ojcami nie mieli zbyt dobrego kontaktu

Spiker
[Usunięty]

Jak smiesz nazucać mi że jestem pedałem !!! jak śmiesz nie jestem i brzydzę się homoseksualistów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dReAk 

kapcius napisał/a:
Dlatego dzieci powinny kupić prenumeratę Bravo i czytać na bieżąco problemy innych i sami pisać :D
A i apropo tego tematu. Gdzieś czytałem, że homoseksualistów niektórych właśnie dlatego pociągają mężczyżni czy w ogóle chcą tam z kimś spróbować, bo ze swoimi ojcami nie mieli zbyt dobrego kontaktu

Nie wydaje mi się, aby relacje ojciec syn miały jakiekolwiek związek z tym czy ktoś jest orientacji homo czy heteroseksualnej. Chcesz przez to powiedzieć że rozmowa z ojcem ma zaspokoić danej osoby pragnienie zbliżenia do innego mężczyzny?

Spiker napisał/a:
Jak smiesz nazucać mi że jestem pedałem !!! jak śmiesz nie jestem i brzydzę się homoseksualistów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Troll

Julcio 

Ja jak kiedyś będę miał syna czy też córkę to na pewno nie będę się wstydził z nimi rozmawiać o seksie. Wolałbym aby się o tym dowiedzieli ode mnie niż od kolegów czy koleżanek czy też z internetu.

penis.com.pl
bathmate
BASF 

dReAk napisał/a:
Spiker napisał/a:

Troll

dReAk nie troll tylko dziecko. Szkoda, że jeszcze nikt nie zrobił z nim tego co się powinno.

dReAk 

BASF napisał/a:
dReAk napisał/a:
Spiker napisał/a:

Troll

dReAk nie troll tylko dziecko. Szkoda, że jeszcze nikt nie zrobił z nim tego co się powinno.

przecież tutaj chyba moderatorów nie ma. W sumie to ja nie mam nic do tego żeby przebywały tu osoby jeszcze nie dorosłe, byleby były wystarczająco dojrzałe. Ale bez przesady, 11 lat to trochę za mało.

może ktoś coś z tym w końcu zrobi. Nie róbmy offtopa..

Odpowiedz do tematu