Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     MASTURBACJA-UZALEŻNIENIE CZY ZWYKŁA CODZIENNOŚĆ?
Autor Wiadomość
paulinka 

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   MASTURBACJA-UZALEŻNIENIE CZY ZWYKŁA CODZIENNOŚĆ?

W RÓŻNYCH TEMATACH WYPOWIADALISMY SIE NA TEN TAMAT TO MOŻE CZAS TO JAKOS UPORZADKOWAC DAJAC JAKIES KONKRETNE ARGUMENTY A NIE PISZAC TYLKO MOIM ZDANIEM!!!

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 2007 ]
Uzależnienie psychiczne (ang. psychological dependence), znane też jako psychologiczne, to nabyta silna potrzeba stałego wykonywania jakiejś czynności lub zażywania jakiejś substancji, której niespełnienie jednak nie prowadzi do poważnych fizjologicznych następstw. Jego cechy to:

wzrost napędu związanego z poszukiwaniem środka uzależniającego
wzrost tolerancji na działanie środka (obniżenie efektu przyjemności, który on dostarcza)
kompulsywna konsumpcja środka kosztem swojego zdrowia oraz otoczenia
osłabienie woli
obsesja brania i natręctwa myślowe utrzymujące się i nawracające nawet po wieloletniej abstynencji
samooszukiwanie się usprawiedliwiające wykonywanie danej czynności (związane z psychologicznymi mechanizmami obronnymi)
fizyczne wyniszczenie, brak zainteresowania otoczeniem niezwiązanym ze środkiem i jego zdobywaniem
wypalenie emocjonalne prowadzące do samobójstwa
Zależność psychiczna to stan, w którym osoba dotknięta tą chorobą nie potrafi bez pomocy z zewnątrz przerwać zachowań kompulsywnych związanych ze zdobywaniem i konsumpcją. Nieleczona zależność psychiczna od substancji chemicznych prowadzi najczęściej do więzienia, szpitala psychiatrycznego, a w końcu i śmierci. Obecnie nie są znane skuteczne metody leczenia uzależnienia psychicznego od substancji chemicznych. Możliwe jest zatrzymanie kompulsywnych zachowań ale nie całkowite wyleczenie. Uzależnienie psychiczne mogą wywoływać różne przyjemnie czynności:

samopodawanie związków chemicznych wywołujących tzw. preferencje miejsca u zwierząt doświadczalnych
Preferencja miejsca polega na tym, iż zwierzę po pewnym czasie preferuje klatkę z wodą zawierającą narkotyk względem klatki zawierającej czystą wodę. Wszystkie substancje o działaniu "nagradzającym", czyli narkotyki dają pozytywny wynik w tym teście.

nadmierna dbałość o tężyznę fizyczną
masturbacja
seks, uzależnienie seksualne
praca
kupowanie
jedzenie
słodycze
telewizja
internet (ze szczególnym uwzględnieniem Wikipedii, potocznie nazywanym wikipedioholizmem, patrz test uzależnienia od internetu)
hazard i gry komputerowe

proszę pisać PW nie mam czasu zbytnio na przeglądanie wszystkich postów ale służę pomocą o ile mogę :* buźka

mateusz_papuga

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   

ojej paulinko ale wykład walnełaś.... jesli chodzi ci o to jak ja sięczęsto masturbuję to 3 razy wtygodniu..... spowodowane jest to tym iż jestem daleko od mojej kobiety..... a ona wróci dopiero 3 sierpnia :( dzwoni do mnei 3 razy wtygodniu... i po tych rozmowach sama wiesz muszę sobie ulżyć :)

paulinka 

szczerze to sama nie wiem jaka jest granica miedzy uzależnieniem a zwykła zabawa!!!
robie to minimalnie 2 razy w tygodniu i szczerze czuje sie uzależniona bo jakbym tego nie zrobie to chodze zdenerwowana wszystko mnie wkurza w szkole mi nie idzie a nie robie tego na ogół w okrez przez ok tydzien wtedy nie da sie ze mna wytrzymac i chodz kocham sie kilka razy w tygodniu to i tak nie zmienia faktu że sie masturbuje nawet jak sie zdarzyło że w ciagu tygodnia kochałam sie 3 razy dziennie(w ferie) to i tak nie zrezygnowalam z masturbacji...

proszę pisać PW nie mam czasu zbytnio na przeglądanie wszystkich postów ale służę pomocą o ile mogę :* buźka

penis.com.pl
orgasm contol
mateusz_papuga

taaaa, to co bedzie sie działo paulinko jak moja pani wróci 3 sierpnia... i to w dodatku wakacje.... a ze rok akademicki zaczynam od października to ochocho..... już sie nie mogę doczekać :oops: :lol:

Strikerx 

Wysłany: Sro 25 Kwi, 2007   odp

a ja masturbuje sie raz na tydzień i podejrzewam że to też jest już uzależnienie :d

mateusz_papuga

Wysłany: Sro 25 Kwi, 2007   

ee tamm.. to się nazywa sprawianie sobie przyjemności...;p

love508 

dziwnire zadane pytanie !!!!! poniewaz kiedy masturbacja jest codziennoscia - to jest to uzaleznienie !

luter 

:?

paulinka 

Wysłany: Czw 26 Kwi, 2007   

love508 napisał/a:
dziwnire zadane pytanie !!!!! poniewaz kiedy masturbacja jest codziennoscia - to jest to uzaleznienie !

to powiedz jak sformułowac poprawnie a zmienie jedank mysle że zrozumiałes o co mi chodziło :)

Gesman

Wysłany: Pon 30 Kwi, 2007   

love508 napisał/a:

Z twojego założenia codzienność(czynności robione co dziennie) jest(są) uzależnieniem.
To trochę... , a może to taki nawyk:P

Wiktor222

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007   

love508 napisał/a:

Dobra a jak jeszcze codziennie bądź pijesz to tez jest uzależnienie. Otóż nie jest to potrzeba :)

Alex-sex 

czyli uzaleznienie :| bo jak musisz wypic codziennie piwo czy wiecej to organizm sie przyzwyczaja tak jak do jedzenia jak nie ma jedzenia org jest glodny i cie boli brzuch bo cialo sie upomina o cos w tym prtzypadku o pokarm tak samo jest z piwem cialo po jakims czasie traktukje je jak potzrezebe i jak nie wypijesz piwa to sie trzesiesz :| //ja palielm codziennie kilka fajek i sie uzaleznilem jak nie palielm to tak jakby mi pol cialo odpadlo nic mi sie nie chcialo i kradlem kase mamie z portfela by kupic fajki xD palieklm 2 lata i rzucilem :d

Gość

ja na pewno nie podchodzę do masturbacji jako do uzaleznienia. Nie muszę tego leczyć.
Choć często towarzyszy mi w moim życiu, czasem nawet codziennie, to nie odczuwam bym miał z tym problem.
Pomaga mi w rozładowaniu napięcia, odstresowaniu i tyke...
jak jest ze mną moja dziewczyna to tego nie robię bo nie mam takiej potrzeby. Gdybym był od masturbacji uzależniony to robiłbym to nawet gdy ze mna jest moja dziewczyna, (bo w czym problem wyskoczyć na chwilę do łazienki, nawet by sie niezorientowala)

penis.com.pl
orgasm contol
grzesiek_19 

ja lubię jak moja mi masuje mojego i jest z....a jak jeszcze się jądrami zaopiekuje to już....

Alex-sex 

grzesiek_19 napisał/a:
ja lubię jak moja mi masuje mojego i jest z....a jak jeszcze się jądrami zaopiekuje to już....
to nie jest chyba do tematu xD bo chodzi o masturbacje a nie o to co roibi ci dziewczyna :D ale dzieki ze sie tym podzieliles :wink: :evil: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu