Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     jedno jadro wieksze
Autor Wiadomość
pawelzywiec

Wysłany: Pon 29 Sty, 2007   jedno jadro wieksze

witam, mam pytanie czy to cos powaznego, bo mam lewe jadro wieksze..tz przy dotyku mozna odczuc ze poza jadrem jest jeszcze male jakby zgrubienie, ktore jest zlaczone z jadrem! jesli ktos wiem cos wiecej na ten temat prosze od porade!

antoni

Wysłany: Sro 31 Sty, 2007   

Jądra (testes) - są to gruczoły w kształcie jaja, znajdujące się za penisem, podwieszone w worku mosznowym. W okresie dojrzewania płciowego zaczynają funkcjonować na dwa sposoby. Po pierwsze, produkują męskie komórki rozrodcze, czyli plemniki. Po drugie, wytwarzają męski hormon płciowy - testosteron, który odpowiada za rozwój drugorzędnych cech płciowych, takich jak pogrubienie głosu i pojawienie się zarostu na twarzy. Aby wydajnie produkować komórki nasienia, jądra muszą mieć temperaturę nieco niższą od tej, jaka panuje w reszcie ciała mężczyzny. U około 90 % mężczyzn jądra są asymetryczne w ten sposób, że jedno jest większe a drugie mniejsze (zwykle jądro lewe jest większe od prawego). Jest to prawidłowa budowa gdyż powoduje, że obcieranie jąder miedzy sobą jest mniejsze (jedno z nich zwisa bardziej).

Wielkość jąder to około 4 - 6 cm długości, szerokość 2,5 - 3,5 cm oraz grubość około 2 cm. Waży 15 - 26 gram. Położenie jąder jest takie, że u stojącego mężczyzny odróżnia się biegun górny i dolny. Naczynia krwionośne i nerwy znajdują się na tylnej jego ścianie. Obok jadra jest najądrze, które w kształcie podłużnego wału – obejmuje jądro od góry i tyłu. Głowa najądrza znajduje się na górnym biegunie jądra. Obydwa narządy są ściśle połączone, gdyż kanaliki jądra przechodzą w kanaliki najądrza. Ogon najądrza przechodzi na dolnym biegunie jądra w zginający się ku tyłowi nasieniowód.

Nasieniowody maja długość ok. 45 cm. Łącząc się z naczyniami krwionośnymi i nerwami tworzą one powrózek nasienny, który obustronnie podąża pod skórą moszny w kierunku pierścienia pachwinowego. Na tym odcinku jest łatwo dostępny do obmacania. Jeśli zawartość moszny, tj. lewą lub prawa połowę przesuwać będziemy między palcami, to na odcinku między jądrem a kanałem pachwinowym wyczujemy nasieniowód w postaci twardego walcowatego sznurka o grubości cienkiego ołówka.

Żylakami powrózka nasiennego określa się poszerzenie, poskręcanie i wydłużenie naczyń żylnych zbierających krew z jądra i tworzących w obrębie moszny tzw. splot wiciowaty. Splot ten wchodzi w skład powrózka nasiennego w jego odcinku mosznowym, nad jądrem. Żylaki powrózka łatwo wyczuwa się w tej okolicy w formie miękkich guzowatych tworów rozmaitej wielkości. Żylaki powrózka najczęściej spotyka się u młodych mężczyzn. Sporadycznie wykrywa się je przed 12-tym rokiem życia, a po 15-tym roku życia częstość ich występowania stabilizuje się.
Występują u około 15% mężczyzn, znamiennie częściej (do 90%) po stronie lewej.

W większości przypadków żylaki powrózka nie powodują istotnych dolegliwości. Niekiedy chorzy skarżą się na uczucie dyskomfortu, ciężaru lub tępe pobolewania w obrębie moszny i/lub pachwiny, nasilające się w czasie długiego stania lub w czasie erekcji. Czasami zgłaszają się do lekarza, ponieważ przypadkowo wyczuli u siebie guzowate twory umiejscowione w mosznie ponad jądrem, które nie występują z reguły po stronie przeciwnej. Żylaki powrózka rozpoznawane bywają również w czasie konsultacji lekarskiej z powodu niepłodności.
Żylaki powrózka powodują zmiany degeneracyjne w jądrach. Ich przyczyną jest podwyższenie temperatury jąder, przewlekłe niedotlenienie oraz cofanie się krwi z żyły nerkowej przez żyłę jądrową do jąder.

Podstawowym badaniem jest badanie fizykalne (dotykalne) chorego w pozycji stojącej. W czasie badania dotykiem moszny odczuwa się wrażenie "worka z glistami" (bag of the worms). Często jądro jest obniżone i ułożone poziomo. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w mosznie i dziwnych zgrubień lub guzków należy się udać do lekarza – urologa.

marian8800

Wysłany: Pon 12 Lut, 2007   

Witam,
jakiś czas temu byłem na badaniu USG jąder, Stwierdziło ono duże żylaki po stronie lewej. Zgłosiłem się z tym do urologa jednak on powiedział, że absolutnie nie ma potrzeby się tym przejmować. Zapytałem czy czasem nie powinno się ich usunąć. Powiedział, że nie ma takiej potrzeby.
Co o tym sądzicie? Czy mam powód do zmartwień?

penis.com.pl
masturbator
mlody

Wysłany: Pią 16 Lut, 2007   

Tez to mam. U mnie kiedy siedze lub leze sa te zylaki miekkie dosyc, ale kiedy stoje to twarde, nieraz bardziej nieraz mniej. Gdy mam erkcje to jak skała, a czasem wydaje sie tak duze, jakbym mial trzecie jadro. Ale lekarz mowi ze nie ma powodu do obaw, niczemu to nie szkodzi, i to praktycznie taka "uroda", ale w razi bólu nalezy sie zgłosić do urologa, aby wykonał zabieg polegający na "odcięciu" tych żylaków od dopływu krwi.

monster12 

Wysłany: Pon 19 Lut, 2007   chore jaja

Witam !! mam problem od 3 lat mam cos kolo jaj jakies dziwne male jajko cos w formie wodniaczka ale to jest male moze ma dlugosc 0.5cm nie wiem co z tym zrobic po 2 mam jedno jajo wieksze od drogiego nie wiem co mi jest prosze o odpowiedzi boje sie operowac :/ nie chce

Odpowiedz do tematu