jedno jadro wieksze | Autor | Wiadomość | pawelzywiec Dołączył: 29 Sty 2007 Posty: 1 Skąd: Żywiec | Wysłany: Pon 29 Sty, 2007 jedno jadro wieksze |
|
| witam, mam pytanie czy to cos powaznego, bo mam lewe jadro wieksze..tz przy dotyku mozna odczuc ze poza jadrem jest jeszcze male jakby zgrubienie, ktore jest zlaczone z jadrem! jesli ktos wiem cos wiecej na ten temat prosze od porade! | _________________ Paul | | | |  | antoni Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 7 | Wysłany: Sro 31 Sty, 2007 |
|
| Jądra (testes) - są to gruczoły w kształcie jaja, znajdujące się za penisem, podwieszone w worku mosznowym. W okresie dojrzewania płciowego zaczynają funkcjonować na dwa sposoby. Po pierwsze, produkują męskie komórki rozrodcze, czyli plemniki. Po drugie, wytwarzają męski hormon płciowy - testosteron, który odpowiada za rozwój drugorzędnych cech płciowych, takich jak pogrubienie głosu i pojawienie się zarostu na twarzy. Aby wydajnie produkować komórki nasienia, jądra muszą mieć temperaturę nieco niższą od tej, jaka panuje w reszcie ciała mężczyzny. U około 90 % mężczyzn jądra są asymetryczne w ten sposób, że jedno jest większe a drugie mniejsze (zwykle jądro lewe jest większe od prawego). Jest to prawidłowa budowa gdyż powoduje, że obcieranie jąder miedzy sobą jest mniejsze (jedno z nich zwisa bardziej).
Wielkość jąder to około 4 - 6 cm długości, szerokość 2,5 - 3,5 cm oraz grubość około 2 cm. Waży 15 - 26 gram. Położenie jąder jest takie, że u stojącego mężczyzny odróżnia się biegun górny i dolny. Naczynia krwionośne i nerwy znajdują się na tylnej jego ścianie. Obok jadra jest najądrze, które w kształcie podłużnego wału – obejmuje jądro od góry i tyłu. Głowa najądrza znajduje się na górnym biegunie jądra. Obydwa narządy są ściśle połączone, gdyż kanaliki jądra przechodzą w kanaliki najądrza. Ogon najądrza przechodzi na dolnym biegunie jądra w zginający się ku tyłowi nasieniowód.
Nasieniowody maja długość ok. 45 cm. Łącząc się z naczyniami krwionośnymi i nerwami tworzą one powrózek nasienny, który obustronnie podąża pod skórą moszny w kierunku pierścienia pachwinowego. Na tym odcinku jest łatwo dostępny do obmacania. Jeśli zawartość moszny, tj. lewą lub prawa połowę przesuwać będziemy między palcami, to na odcinku między jądrem a kanałem pachwinowym wyczujemy nasieniowód w postaci twardego walcowatego sznurka o grubości cienkiego ołówka.
Żylakami powrózka nasiennego określa się poszerzenie, poskręcanie i wydłużenie naczyń żylnych zbierających krew z jądra i tworzących w obrębie moszny tzw. splot wiciowaty. Splot ten wchodzi w skład powrózka nasiennego w jego odcinku mosznowym, nad jądrem. Żylaki powrózka łatwo wyczuwa się w tej okolicy w formie miękkich guzowatych tworów rozmaitej wielkości. Żylaki powrózka najczęściej spotyka się u młodych mężczyzn. Sporadycznie wykrywa się je przed 12-tym rokiem życia, a po 15-tym roku życia częstość ich występowania stabilizuje się.
Występują u około 15% mężczyzn, znamiennie częściej (do 90%) po stronie lewej.
W większości przypadków żylaki powrózka nie powodują istotnych dolegliwości. Niekiedy chorzy skarżą się na uczucie dyskomfortu, ciężaru lub tępe pobolewania w obrębie moszny i/lub pachwiny, nasilające się w czasie długiego stania lub w czasie erekcji. Czasami zgłaszają się do lekarza, ponieważ przypadkowo wyczuli u siebie guzowate twory umiejscowione w mosznie ponad jądrem, które nie występują z reguły po stronie przeciwnej. Żylaki powrózka rozpoznawane bywają również w czasie konsultacji lekarskiej z powodu niepłodności.
Żylaki powrózka powodują zmiany degeneracyjne w jądrach. Ich przyczyną jest podwyższenie temperatury jąder, przewlekłe niedotlenienie oraz cofanie się krwi z żyły nerkowej przez żyłę jądrową do jąder.
Podstawowym badaniem jest badanie fizykalne (dotykalne) chorego w pozycji stojącej. W czasie badania dotykiem moszny odczuwa się wrażenie "worka z glistami" (bag of the worms). Często jądro jest obniżone i ułożone poziomo. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w mosznie i dziwnych zgrubień lub guzków należy się udać do lekarza – urologa. | | | |  | marian8800 Dołączył: 20 Gru 2006 Posty: 12 | Wysłany: Pon 12 Lut, 2007 |
|
| Witam,
jakiś czas temu byłem na badaniu USG jąder, Stwierdziło ono duże żylaki po stronie lewej. Zgłosiłem się z tym do urologa jednak on powiedział, że absolutnie nie ma potrzeby się tym przejmować. Zapytałem czy czasem nie powinno się ich usunąć. Powiedział, że nie ma takiej potrzeby.
Co o tym sądzicie? Czy mam powód do zmartwień? | | | |  | penis.com.pl | |  | mlody Dołączył: 14 Sty 2007 Posty: 16 | Wysłany: Pią 16 Lut, 2007 |
|
| Tez to mam. U mnie kiedy siedze lub leze sa te zylaki miekkie dosyc, ale kiedy stoje to twarde, nieraz bardziej nieraz mniej. Gdy mam erkcje to jak skała, a czasem wydaje sie tak duze, jakbym mial trzecie jadro. Ale lekarz mowi ze nie ma powodu do obaw, niczemu to nie szkodzi, i to praktycznie taka "uroda", ale w razi bólu nalezy sie zgłosić do urologa, aby wykonał zabieg polegający na "odcięciu" tych żylaków od dopływu krwi. | | | |  | monster12 Wiek: 34 Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 5 Skąd: krakow | Wysłany: Pon 19 Lut, 2007 chore jaja |
|
| Witam !! mam problem od 3 lat mam cos kolo jaj jakies dziwne male jajko cos w formie wodniaczka ale to jest male moze ma dlugosc 0.5cm nie wiem co z tym zrobic po 2 mam jedno jajo wieksze od drogiego nie wiem co mi jest prosze o odpowiedzi boje sie operowac :/ nie chce | | | |  | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|