Strona głównaStrona główna FAQFAQ SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  KontaktKONTAKT  SklepSKLEP
     Czy to uraz jądra?
Autor Wiadomość
ged321 

Wysłany: Sro 23 Mar, 2016   Czy to uraz jądra?

Dzisiaj na WF-ie dostałem piłką w krocze. Ból nie był długi i szybko odzyskałem sprawność. W toalecie stwierdziłem, że oprócz lekkiego bólu przy ściskaniu jąder wszystko jest OK. Teraz zauważyłem owalną kuleczkę nad lewym jądrem wielkości ok. 1/5 jądra. Sperma OK.
To wodniak? Wymaga operacji?

PS. kiedyś miałem coś podobnego tylko nie miałem żadnego urazu a kuleczka pod prawym jądrem bolała mnie przez trzy dni i zniknęła.

Per Rectum 

Wysłany: Sro 23 Mar, 2016   

Nie wygląda na to aby coś ci się na wuefie stało. Jądra nie są jednorodne, więc wyczuwalne są różne "kuleczki", węzły, gruzły itp. Nie są to objawy chorobowe.
Gdyby jednak ból wrócił lub pojawiły się jakieś inne objawy, zrób usg moszny i pójdź do urologa.
Pozdrawiam

onesa 
onesa

Wysłany: Czw 24 Mar, 2016   

Może być to powiększony na przykład węzeł chłonny. Jeżeli bóle powrócą najlepiej udaj się do lekarza tak jak zasugerował Per Rectum.

penis.com.pl
masturbator
ged321 

Per Rectum napisał/a:
Nie wygląda na to aby coś ci się na wuefie stało.
Pozdrawiam

Dlaczego tak sądzisz? Jakieś doświadczenie?

Wcześniej (czyli ok. 5 dni temu) na pewno tego nie miałem. Bo bym zobaczył. A akurat odstawiłem od wtorku masturbację więc nie wiem czy pojawiło się to dokładnie wczoraj czy już wcześniej.

Tak jak pisałem ból był przez krótką chwilę, miałem wrażenie takiego odrętwienia, ale po 5-10 minutach było już spoko, jak chodziłem nie czułem i nie czuję żadnego bólu.

Czyli według Was warto poczekać?

Tak jak zaznaczyłem jakieś 2,5 roku temu miałem podobny przypadek tylko, że kuleczka mnie bolała przy dotykaniu i była pod lub nad prawym jądrem. I wtedy nie było to chyba od żadnego uderzenia.

Boję się, że to wodniak, żylaki, guzek lub torbiel. Wydaje mi się, że rozprasza to światło latarki. A jak jest połączone i z czym nie mogę wybadać.

Per Rectum 

Doświadczenie mam takie, że również posiadam ten narząd i wiem jak jest zbudowany. Sam też nie raz miałem różne urazy, z których szczęśliwie wychodziłem bez szwanku.
Jeśli jednak coś cię niepokoi, jeśli po sytuacji na wuefie pojawiło się coś, czego wcześniej w twojej mosznie nie wyczuwałeś, to już nie wyczekuj, bo to nic nie zmieni, tylko zasuwaj do lekarza na kontrolę. Tym bardziej, że nikt tu na forum telepatycznie tego nie zrobi.
Napisz nam oczywiście, co stwierdzono w twoim badaniu.
Pozdrawiam, powodzenia

ged321 

Wysłany: Pią 25 Mar, 2016   

Trudno jeszcze tak w święta do lekarza.

Per Rectum 

ged321 napisał/a:
Trudno jeszcze tak w święta do lekarza.

Spokojnie, jeśli nie odczuwasz bólu, pulsowania lub jakichś innym nieprzyjemnych objawów, to nie jest to aż takie pilne, żeby jechać natychmiast np. na ostry dyżur. Po prostu przebadaj się w najbliższym czasie. Ale też i nie przeciągaj tygodniami. Uważam, że dobrze było najpierw zrobić usg moszny, a dopiero potem, już z wynikiem w garści, udać się lekarza (w zależności od miejsca, prywatne badanie jąder to koszt ok. 80-120 zł). Najlepszy byłby specjalista - np. urolog. Ale jeśli nie masz takich możliwości, to idź do lekarza tzw. pierwszego kontaktu.

ged321 

Tylko jeszcze jak powiedzieć rodzicom?

Per Rectum 

ged321 napisał/a:

Przykro mi, że to dla ciebie.problem. Nie znam twojej sytuacji w rodzinie, ale ja bym zwyczajnie powiedział, że dostałem piłką w krocze i pobolewa mnie w tym miejscu (powiedziałbym, że trochę pobolewa, bo to przyspieszy działanie dorosłych), a także że wyczuwasz tam jakiś guzek, którego wcześniej nie było. Więcej szczegółów nie trzeba. Penis, czy jądra, to takie same organy człowieka, jak ręka czy głowa. Nie ma powodu do wstydu, jeśli to powstrzymuje cię przed rozmową. Może powiedz ojcu, on z pewnością wie czym grozi uraz w kroczu. Pewnie też wie, jak bolesne może być oberwanie tam piłką.

Zawsze możesz też sam zadziałać. Nie jesteś już dzieckiem, tylko dojrzewającym facetem. Nie jesteś też ubezwłasnowolniony. Pójdź do przychodni i zgłoś się do swojego lekarza pierwszego kontaktu. Albo powiedz komuś w szkole - pielęgniarce szkolnej (jeśli ktoś taki jest) albo nauczycielowi wuefu. Wtedy oni powinni powiadomić rodziców.

onesa 
onesa

ged321 napisał/a:

Rodzice na pewno zrozumieją Ciebie i Twój problem. Sami martwią się o Ciebie więc w tym przypadku nie będzie inaczej. Zawsze możesz udać zarejestrować się samemu do lekarza jeżeli nie chcesz ich martwić, albo jest do dla Ciebie krępujące. Ale jeżeli będzie to coś poważnego, wymagające leczenia musisz ich poinformować swoich rodziców.

Ps.Ile masz lat?

ged321 

Wysłany: Sob 26 Mar, 2016   

15

onesa 
onesa

Wysłany: Sob 26 Mar, 2016   

ged321, Jeżeli to będzie coś poważnego a Ty będziesz zwlekał, rodzice mogą czuć się rozczarowani Twoją postawą albo po prostu źli że im o tym nie powiedziałeś. Oni są Twoimi opiekunami i martwią się jak coś ci się stanie.

ged321 

Wysłany: Sro 30 Mar, 2016   

Byłem dziś u lekarza i prawdopodobnie to torbiel.

penis.com.pl
orgasm contol
Per Rectum 

Wysłany: Czw 31 Mar, 2016   

ged321 napisał/a:
Byłem dziś u lekarza i prawdopodobnie to torbiel.

No, to dobrze że poszedleś do fachowca! Podziel się jeszcze z nami jakie dalsze kroki zaordynował ów lekarz.
Życzę ci oczywiście powodzenia i szybkiego uporania się z problemem.

PS. Okazało się, że mimo młodego wieku, bardzo dobrze znasz swoje jądra. Trafnie wyczułeś, że jest jakiś potencjalny problem. Możesz być przykładem dla wszystkich facetów, że należy się porządnie wymacywać i na pamięć znać zawartość swoich klejnotów.

onesa 
onesa

Wysłany: Czw 31 Mar, 2016   

ged321, słuszna decyzja teraz wiesz co Tobie dolega. Następnym razem nie zwlekaj i nie wahaj się iść do lekarza.

Odpowiedz do tematu