Testosteron i Prolaktyna. Interpretacja wyników badań | Autor | Wiadomość | Lucas_22 Wiek: 35 Dołączył: 04 Maj 2011 Posty: 10 Skąd: Polska | Wysłany: Wto 20 Sie, 2013 Testosteron i Prolaktyna. Interpretacja wyników badań |
|
| Witam,
pisze i proszę o wypowiedź kompetentne osoby na temat moich wyników badań. Mam 24 lata, 2 lata temu byłem u seksuologa z problemami z erekcją, lekarz stwierdził wtedy że przyczyną jest kwestia psychogenna (strach, stres itd), ale dał mi skierowanie na badania testosteronu i prolaktyny. No ale zaniedbałem to, czesto miałem problemy z erekcją, utrzymaniem, jestem senny, rozdrażniony, trenuję fitness a nie widzę przyrostu masy i kilka dni temu postanowiłem te badania wykonać no i wynik jest taki: prolaktyna 21.9 ng/ml (2.1- 17.7 ng/ml); testosteron 2.64 ng/ml (2.41 - 8.27 ng/ml). Prolaktyna dużo przekroczona, testosteron znikomy.
Wie ktoś czym to skutkuje? oczywiscie mam umówioną wizytę u endokrynologa ale może ktoś tutaj posiada jakąś wiedzę w tym temacie to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Łukasz | _________________ Łukasz | | | | | stefffffcio Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 74 Skąd: warszawa | Wysłany: Sro 21 Sie, 2013 |
|
| Masz hiperprolaktynemię, poczytaj sobie o tym w necie. Testosteron jak widać masz niski, ale w normie, taka po prostu Twoja natura. Przyczyną problemow z erekcją jest prolaktyna. Jest to hormon który u kobiet odpowiada za laktację, u mężczyzn jego poziom jest znikomy. Podwyższony powoduje zaburzenia erekcji, spadek libido, ogólne osłabienie. Przyczyn może byc kilka: stres, gruczolak przysadki, predyspozycje rodzinne. Nie masz problemów z ginekomastią? Nie powiększyły Ci sie gruczoły sutkowe?
Zapewne endokrynolog przeprowadzi diagnostyke, da leki i będzie po problemie, bo da się to leczyć
Młody lekarz | _________________ gg: 15545620 | | | | | Lucas_22 Wiek: 35 Dołączył: 04 Maj 2011 Posty: 10 Skąd: Polska | Wysłany: Pią 30 Sie, 2013 |
|
| Dzięki za informacje.
Miałem pierwsza wizyte u endokrynologa, lekarka poogladała mnie i stwierdziła ze baaaardzo młodo wygladam jak na mój wiek, delikatny zarost, niska masa mieśniowa mimo ze trenuje i jestem instruktorem fitness, delikatne rysy i gładka skóra i takie tam. W między czasie dorobiłem kilka dodatkowych badań wg jej zalecen, oto wyniki:
lh - 2.9 mlU/ml (normy 1.3-9.3)
fsh - 5.1 mlU/ml (normy 1.4-18.1)
tsh - 1,697 mlU/ml (normy 0.35-5.5)
wolny testosteron - badanie w toku
i poprzednie:
prolaktyna - 21.9 ng/ml (2.1-17.7)
testosteron - 2.67 ng/ml (2.41-8.27)
Mam tez zrobione z polecenia lekarza USG jąder, gdzie urolog stwierdził ze anatomicznie jądra są raczej prawidłowe( 4.5 i 4.8 cm), bez guzków i tego typu rzeczy, struktura tez.
Skąd zatem tak niski testosteron wg Was? sam urolog się zdziwił tym faktem, i oczywiscie odesłał z powrotem do endokrynologa.
Pozdrawiam | _________________ Łukasz | | | | | penis.com.pl | | | sandramaj Wiek: 32 Dołączyła: 30 Sty 2018 Posty: 6 Skąd: warszawa | Wysłany: Wto 30 Sty, 2018 |
|
| A badałeś sobie też kortyzol? Jeżeli masz podwyższony to stąd no i oczywiście z obniżonego poziomu testosteronu masz problemy z erekcją. Bierzesz jakieś leki, może antydepresanty? | | | | | onesa onesa
Wiek: 34 Dołączyła: 02 Sie 2011 Posty: 5577 Skąd: Warszawa | Wysłany: Sro 31 Sty, 2018 |
|
| sandramaj, kolejny odkop, zobacz kiedy był pisany temat/było zadane pytanie. | | | | | maybe Dołączył: 03 Mar 2020 Posty: 7 Skąd: PL | Wysłany: Wto 03 Mar, 2020 |
|
| Temat stary jak większość na tym forum.
Jestem nowy więc może na początek tutaj się wypowiem, zawsze komuś się przyda.
Przy powyższych problemach autora tematu, trzeba jeszcze zbadać hormony tarczycy i nawet jak będą się one mieściły w normie, nie patrzeć na to tylko rozszerzyć badania o przeciwciała, bo może się okazać że jest Hashimoto (niedoczynność tarczycy).
Mogą też być inny przyczyny, np różne choroby immunologiczne.
Przy senności i braku erekcji najprawdopodobniej Kolega miał bardzo niski poziom wolnego testosteronu, który to odpowiada za potencję i siły witalne mężczyzny.
Niski poziom testosteronu w jego badaniu o tym świadczy.
Nie radzę badać wolnego testosteronu w laboratoriach, bo to wyrzucone pieniądze.
Wyniki badań wychodzą fałszywe.
Aby prawidłowo zbadać wolny testosteron należy zrobić min dwa badania, testosteron całkowity i SHBG i wstawić to do jednego z kalkulatorów do wyliczania, który można znaleźć w internecie.
Podaję pierwszy lepszy link: http://www.issam.ch/freetesto.htm | | | | | onesa onesa
Wiek: 34 Dołączyła: 02 Sie 2011 Posty: 5577 Skąd: Warszawa | Wysłany: Wto 03 Mar, 2020 |
|
| maybe, rzeczowe posty są mile widziane w starszych tematach | | | | | | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
| Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|