Luźne dyskusje o męskich sprawach - Pachy

On19!!!!!!! - Czw 23 Paź, 2008
Temat postu: Pachy
Golicie pachy?? Czy uważacie to za tylko i wyłącznie damską czynnośc??
g-boy7 - Czw 23 Paź, 2008

Ja golę. Nie lubię mieć buszu pod pachami.
Hubertttus - Czw 23 Paź, 2008

Pachy ,włosy na głowie ,czy wąsy i brodę trzeba dbać ,nie zaleznie czy podcinać czy golić na goło ale nie pozostawiać na żywioł(naturze).
BASF - Czw 23 Paź, 2008

Zdecydowanie golić !!!
fisz1 - Czw 23 Paź, 2008

Też jestem tego zdania. Sam nie golę może tak regularnie jak moja dziewczyna która jak każda zadbana kobieta robi to codziennie ale staram się przynajmniej raz w tygodniu zgolić kłaki. Próbowałem częściej ale wyskakują mi jakieś bąble i inne podrażnienia.
Jednak mimo wszystko i tak uważam że facet z nawet widocznie odrastającymi włosami pod pachami wygląda znacznie lepiej od takiego któremu krzaki wyłażą z rękawków :lol: Co innego u kobiet u nich absolutna konieczność to golenie pach codziennie na zero i ani milimetra więcej ;)
Poza tym pomijając walory estetyczne (które są chyba oczywiste) to pomaga to bardzo w zachowaniu higieny. Przede wszystkim więcej luzu pod paszkami to lepsza wentylacja, dzięki czemu mniej się pocisz po drugie przepocone włochy pod pachą na dłużej utrzymują nieprzyjemne zapachy no i przede wszystkim gładkie pachy pozwalają na skuteczniejsze działanie wszelkich antyperspirantów gdyż preparat możemy swobodnie rozprowadzić po skórze nie jak wcześniej kiedy cały wsiąkał we włosy :|
I nie dajcie się nabrać na teksty w stylu "golisz włosy pod pachami?? ale ..." czy "kolejny transseksualista" BZDURA czasy gdy golenie pach u mężczyzn było dziwne dawno już minęły podobnie jak fakt że do codziennej higieny nie wystarcza już kawałek mydła i szczotka do zębów! ;)

hitklift - Pią 24 Paź, 2008

fisz1 całkowicie się z Tobą zgadzam, powiedziałeś to co najważniejsze w tym temacie
daniel - Pią 24 Paź, 2008

fisz1 napisał/a:
Też jestem tego zdania. Sam nie golę może tak regularnie jak moja dziewczyna która jak każda zadbana kobieta robi to codziennie ale staram się przynajmniej raz w tygodniu zgolić kłaki. Próbowałem częściej ale wyskakują mi jakieś bąble i inne podrażnienia.
Jednak mimo wszystko i tak uważam że facet z nawet widocznie odrastającymi włosami pod pachami wygląda znacznie lepiej od takiego któremu krzaki wyłażą z rękawków Co innego u kobiet u nich absolutna konieczność to golenie pach codziennie na zero i ani milimetra więcej
Poza tym pomijając walory estetyczne (które są chyba oczywiste) to pomaga to bardzo w zachowaniu higieny. Przede wszystkim więcej luzu pod paszkami to lepsza wentylacja, dzięki czemu mniej się pocisz po drugie przepocone włochy pod pachą na dłużej utrzymują nieprzyjemne zapachy no i przede wszystkim gładkie pachy pozwalają na skuteczniejsze działanie wszelkich antyperspirantów gdyż preparat możemy swobodnie rozprowadzić po skórze nie jak wcześniej kiedy cały wsiąkał we włosy
I nie dajcie się nabrać na teksty w stylu "golisz włosy pod pachami?? ale ..." czy "kolejny transseksualista" BZDURA czasy gdy golenie pach u mężczyzn było dziwne dawno już minęły podobnie jak fakt że do codziennej higieny nie wystarcza już kawałek mydła i szczotka do zębów!

Fisz1, po tej odpowiedzi widać, że mądry men z Ciebie :)
Pozdrawiam.

dario.net - Czw 30 Paź, 2008

Golić, golić i jeszcze raz golić, i super, że coraz więcej osób mężczyzn goli pachy i nie tylko.
Pozdrowienia

pablo115 - Pią 31 Paź, 2008

Golić!
matteusz - Pon 03 Lis, 2008

podcinać ale nie golić
BASF - Pon 03 Lis, 2008

matteusz napisał/a:
podcinać ale nie golić

Czemu tak sądzisz. Nie napisałeś.

nonie - Sro 05 Lis, 2008

Golić golić... na zero...

Tam niżej też. Piontka :)

pawel26w - Czw 06 Lis, 2008

Golić jest przyjemniej i wygodniej utrzymać w czystości:)
legolas1 - Pon 25 Lip, 2011

Tak w ramach przypomnienia wątku.
Myślę, że temat szczególnie aktualny w okresie letnim. Ja osobiście golę w ciągu lata a jak się robi chłodniej to z reguły tylko przycinam.

aaa68 - Pon 25 Lip, 2011

pod pachami oczywiscie golic, ale koło przyjaciela nie
Malachi - Pon 25 Lip, 2011

Ja zawszę golę pachy. Daje to komfort i higienę.
Rufus1 - Czw 28 Lip, 2011

Malachi zgadza się , ja też tak robię
legolas1 - Czw 28 Lip, 2011

właśnie znalazłem taką ciekawostkę odnośnie golenia włosów pod pachami na Wikipedii"

"(...) Bakterie te żywią się potem oraz martwym naskórkiem i komórkami włosów, wydalając kwas trans-3-metylo-2-heksenowy, który jest główną przyczyną przykrego zapachu[3]. Proces ten jest silniejszy po usunięciu owłosienia, gdyż włosy znajdujące się w dole pachowym powodują, że pot nie zostaje na skórze, a ta jest wystarczająco sucha aby zapobiec kolonizacji bakteryjnej. Ponadto włosy są mniej podatne na wzrost bakterii[4]."

czyli w sumie jest inaczej niż większość ludzi sądzi. jednak jakoś tak podświadomie wydaje się, że jest bardziej higienicznie i bezwonnie :)

GordonGekko - Czw 28 Lip, 2011

legolas1, czyli nie należy się obsesyjnie golić, tylko najwyżej raz na jakiś czas. :D
legolas1 - Czw 28 Lip, 2011

nie wiem jak u Was ale moje włosy pod pachami rosną bardzo szybko (prawie tak samo jak na twarzy) i gdybym chciał mieć je ciągle wygolone na zero musiałbym je golić co najmniej co dwa dni. nie ma takich cudów :P z reguły doprowadzam je do porządku raz na dwa tygodnie.
GordonGekko, masz rację obsesyjne golenie może doprowadzić tylko do podrażnień.

radoo1991 - Czw 28 Lip, 2011

Tak. Szczególnie teraz w letnią porę.
noemalny09 - Pon 01 Sie, 2011

ja też golę, ale raczej w sezonie letnim....zimną zapuszczam heheheh
GordonGekko - Sob 06 Sie, 2011

A ja się dzisiaj ładnie obgoliłem, miejsca intymne i pachy, czuję się świetnie!
napalony93 - Sro 10 Sie, 2011

Ja tez myślę że powinniśmy golić (słyszałem że nawet niektórzy je depilują ale musi trochę boleć pewnie bo skóra tam jest delikatniejsza). Uważam tak, ponieważ (przynajmniej u mnie) po goleniu mniej się pocę a antyperspirant działa "wydajniej". Poza tym wygląda estetyczniej niż jak wyłażą włoski spod T-shirtu, albo podczas opalania, kąpieli w basenie. Naprawdę warto tylko trzeba uważać tak jak pisali poprzednicy żeby nie przesadzać bo będą podrażnienia a w dodatku w okresie letnim, kiedy częściej wszyscy sięgają po środki blokujące pot na bazie etanolu (alk.) np "antidral" pozdrawiam
karamba18 - Wto 16 Sie, 2011

Ja przycinam tylko i to mi chyba wystarczy. Niby też słyszę, że golić ale nie wyobrażam sobie potem tego pokazać przy znajomych bo ich mentalność małomiejska jest straszna.
legolas1 - Wto 16 Sie, 2011

przycinanie też jest jak najbardziej OK, najważniejsze żeby długie, mało-estetyczne włochy nie wychodziły z rękawków koszulki :)
to fakt, że poglądy części społeczeństwa są mocno konserwatywne i niereformowalne. jakoś trzeba z tym żyć.

karamba18 - Wto 16 Sie, 2011

Wygolić na pewno nie wygolę ale przycinanie jest męczące. Ja przycinam nożyczkami od paznokci ale a to się pokuję, a to jakiegoś włoska nie mogę uciąć bo wizualnie z bliska się dziwnie patrzy. Myślę, że ten włosek jest dalej a on jest bliżej w rzeczywistości i to mnie trochę frustruję ale jakoś dam sobie radę. Mój jeden kolega sobie ogolił pachy to ile się później o nim nasłuchałem -,- Dlatego takich kroków nie będę podejmował na razie.
marcin23poznan - Sro 17 Sie, 2011

Ja gole co 2-3 dni, normalną maszynką do golenia. Nie lubie miec kalkow pod pachami. Zreszta fajniej dla mnie to wyglada jak facet nie ma tam busz
Plitek - Sro 17 Sie, 2011

... popieram.....:)
Shnitzel - Pią 19 Sie, 2011

karamba18, gól i olewaj, regularność czyni cuda - nawet w społeczeństwie.
preston-17 - Pią 19 Sie, 2011

Każdy może mieć inny gust, jednym to się może podobać innym nie. To jest indywidualna sprawa dla każdego. Niemniej jednak ja uważam, że ogolone pachy wyglądają bardziej estetycznie, niż nieogolone.

Swoje pachy golę od 2 do 4 razy w miesiącu. Krótkie włoski akceptuję zarówno u siebie jak i u innych mężczyzn, ale tak jak już wcześniej ktoś wspomniał - wystający busz mi się nie podoba.

Jeśli o higienę chodzi to wpis z Wikipedii jest dosyć zaskakujący, gdyż wydaje mi się, że pot zatrzymuje się na włosach i wtedy te bakterie mogą tam sobie zacnie żyć, a w przypadku pachy ogolonej pot idzie od razu w koszulkę.

Tak czy inaczej z ogolonymi pachami czuję się bardziej komfortowo i w moim przypadku zapach jest zdecydowanie mniejszy, choć być może to też jest kwestia stosowania odpowiednich antyperspirantów.