Luźne dyskusje o męskich sprawach - Soczewki kontaktowekontaktowe

Boss - Sob 30 Maj, 2009
Temat postu: Soczewki kontaktowekontaktowe
Mam problem. Nosze okulary z wadą -0,75 i chyba już większą nawet. Nie noszę okularów bo wylądam w nich jak pół dupy zza krzaka... Czy facetowi XXI wieku przystoi noszić soczewki? Jak myślicie. Czekam na odp.
BASF - Nie 31 Maj, 2009

A co ma XXI wiek do soczewek? :roll: Jakbyś pracował gdzieś na wysokościach powyżej 3 metrów to tylko i wyłącznie musiałbyś w soczewkach.

A to, że wyglądasz w okularach tak jak napisałeś to znaczy, że jeszcze nikt fachowo nie dobrał Ci oprawek.
Wybierz się do jakiegoś konkretnego studia gdzie ludzie są przeszkoleni w tym zakeresie i dobiorą Ci idealnie.

andrzejgadar - Nie 31 Maj, 2009

Albo to co napisał BASF albo kup na próbę soczewki (cena za miesięczne od ok. 20zł za parę+ płyn do soczewek też koło 20zł).
Tylko najlepiej też najpierw idź do okulisty żeby wiedzieć czy ci się wada nie pogłębiła.

Boss - Nie 31 Maj, 2009

z tego co wiem okulista musi dobrać soczewki. ;p

A z tym wyglądem to moja własna opinia. ;p

3tom - Nie 31 Maj, 2009

Boss napisał/a:
A z tym wyglądem to moja własna opinia. ;

A jaka jest opinia twoich kolegów, znajomych?

Boss - Nie 31 Maj, 2009

Mówią że dobrze ale ja i tak sie w TYM nie pokaze.
andrzejgadar - Nie 31 Maj, 2009

Nie musi okulista dobierać soczewek. Jak wiesz jaką masz wadę (czyli ile dioptrii) to możesz sam sobie kupić no i jak nie masz jakiś tam innych wad.
Teraz soczewki są z takiego miękkiego tworzywa robione i się dopasowują do krzywizny oka.

Seba081 - Nie 31 Maj, 2009

Ja o soczewkach słyszałem rożne historie, mnie by się przydało bo jeżdżę dużo
na rowerze a do tego zakłada się inne okulary.
Nie wiem do czego zacząć, chyba najlepiej od wizyty u okulisty...
Słyszałem że soczewki to drogie rozwiązanie, czym lepsze tym drożej wychodzi.

3tom - Nie 31 Maj, 2009

Seba081 napisał/a:
Nie wiem do czego zacząć, chyba najlepiej od wizyty u okulisty..

Oczywiście, że najpierw musisz iść do okulisty. Musisz wiedzieć ile masz na minus, albo na plus i czy nie masz innych wad oczu.

Boss - Nie 31 Maj, 2009

Seba081, z tego co się rozglądałem W NECIE niedrogo wychodzi. Za połowe ceny wręcz.

Ale czy noszenie soczewek jest niemęskie? xD

3tom - Nie 31 Maj, 2009

Boss napisał/a:
Ale czy noszenie soczewek jest niemęskie?

Niemęskie to jest ubieranie sie w damskie ciuchy i golenie nóg. :lol:
Do soczewek jak i do okularów musisz sie po prostu przyzwyczaić.

Seba081 - Pon 01 Cze, 2009

Okulary są problematyczne, na rowerze jak jadę to mi oczy łzawią.
Trzeba mieć takie kolarskie okulary z podwójnymi szkłami co jest drogie i nie zawsze wygodne.

ukrryty - Pon 01 Cze, 2009

wg mnie każdy jak sobie dobierze odpowiednie oprawki od okularów, będzie w nich wyglądał dobrze... i niekoniecznie drogo.. bo są takie oprawki za 8 stów, ale też są dobrej jakości i dobrze wyglądające za 200zł (w tym szkła)...
lestat20 - Wto 02 Cze, 2009

NO to ja się wypowiem, w końcu jestem optykiem i trochę już pracuję w tym zawodzie.
Po pierwsze przy wadzie -0,75 większość ludzi radzi sobie na tyle,że nie koryguje się tego, ale już można. Wiele osób z większą wadą jest co nie nosi okularów i też żyją.... Przy takiej wadzie jeśli nie większej jak piszesz to sam sobie nie dobieraj soczewek bo możesz trochę pieniędzy wyrzucić w błoto. Soczewka kontaktowa jest bliżej soczewki oka i zawsze ma mniejszą moc niż moc w okularach, przy tak małej wadzie możesz soczewkę 0,75 zakomodować ale wątpię abyś był zadowolony z jakości widzenia.
Lekarz dobiera tym i rodzaj soczewki, najważniejszy jest rozmiar soczewki , jej krzywizna. Nawet te co tutaj niektórzy piszą uniwersalne są nie odpowiednie dla niektórych osób, ponieważ maja albo za dużą gałkę oka lub za małą:P
Noszenie soczewek nie jest niemęskie!! Według mnie z tego co widzę to procent kobiet i mężczyzn noszących soczewki jest wyrównany. Soczewki to dobre rozwiązanie dla sportowców i osób które maja naprawdę duże moce i nie chcą chodzić z denkami od słoików. A wygląd w okularach to zależy od dopasowanej oprawki i samego nastawienia do noszenia okularów. W naszych czasach to bardzo dużo osób nosi okulary, a w śród tych co nie noszą to spokojnie połowa nie nosi bo nie wie o tym,że powinna być skorygowana.

ukrryty - Wto 02 Cze, 2009

nie jestem optykiem, ale się zgadzam z poprzednikiem oprócz tego, że wg Ciebie soczewki są niemęskie (chociaż wolę okulary, ale nie uważam soczewek za coś damskiego)
andrzejgadar - Wto 02 Cze, 2009

a umiesz czytać ukrryty??
Cytat:
Noszenie soczewek nie jest niemęskie!!

Chyba dosyć dużo ludzi jest nieświadoma tego, że ma problemy ze wzrokiem.

Boss - Wto 02 Cze, 2009

No to jak kolega optyk to się jeszcze wypowie. Co wg Ciebie sie opłaca bardziej: wymienianie szkieł co kilka miesięcy co w moim przypadku kosztyje ok 200zł i niechodzenie w nich do szkoly itp czy kupno soczewek nawet dwutygodniowych lub miesięcznych? xD

BTW. Dwutygodniowe czy miesięczne?

Jak dla mnie odpowiedź jest prosta i należy sobie policzyć prostą matematyką co ile zmienia mi się wartość wady wzroku, jeśli raz na rok lepsze(taniej wychodzą) są okulary. NIe rozumiem czemu nie chcesz w nich chodzić?? Jeśli się wstydzisz to rozejrzyj się za takimi co spodobają ci się, teraz jest tyle optyków i tyle fajnych na rynku opraw nie to co jakieś 15 lat temu. Jak dobrze się rozejrzysz pochodzisz możesz mieć naprawde fajne oprawki z charakterem; zależy jaki efekt chcesz uzyskać.
Soczewki są różne od jednodniowych po miesięczne ( z 3 miesięcznych obecnie firma się wycofuje) jaką masz wadę?? Tylko sfery czy sferocylindryczą??

Boss - Wto 02 Cze, 2009

Wada mi sie pogłębiła po jaiś 3-4 miesiącach. xd a do okularów jestem nastawion anty. wada jak już pisałem -0,75. a ostatniego pytania nie rozumiem. ;]

czy na receptach masz napisane np -0,75 / -0,5 90Stopni??
Jesli masz tylko -0,75 sfery to masz duży wybór soczewek, aż głowa boli! duże sieci teraz miesięczne soczewki sprzedają na pary; para około 40-50zł. Jeśli kupujesz opakowanie przeważnie jest 6 sztuk w nim więc masz na 3 miesiące z głowy co kosztuje niecałe 100zł + duży płyn.

ukrryty - Sro 03 Cze, 2009

przepraszam nieuważnie przeczytałem :)
Luks - Pią 05 Cze, 2009

ja noszę soczewki od ponad dwóch lat , kupuje sobie dwutygodniowe ale optyk powiedział mi że można w nich chodzić nawet i miesiac , kosztują one tylko 27 zł co w przypadku ludzi palących równa sie 3 dni palenia papierosów np ( ja nie pale ) a w okularach to głupio wyglądam :shock: prawie jak ten ludzik hehe
lestat20 - Pią 05 Cze, 2009

Dobrze optyk cie poinformował.
Na rynku są soczewki tego typu, oficjalnie są 2 tygodniowe z możliwością noszenia do miesiąca jeśli soczewka dobrze się zachowuje, tj nie wysycha, nie uwiera niema rzadnych komplikacji z faktu jej noszenia. A cena jaką podałeś to chyba za parę, bo opakowanie takich soczewek to koszt około 90zł.

Luks - Sob 06 Cze, 2009

tak jak najbardziej , jest to cena za pare , cyli cena ponoszona przeze mnie raz w miesiącu