Krosty i plamki - Czy to może być kiła ?

gerunin - Czw 17 Mar, 2011
Temat postu: Czy to może być kiła ?
Witam

Mam następujący problem : 26 lutego, a więc około 19 dni temu miałem ryzykowny kontakt seksualny.Od przedwczoraj czyli około 17 dni po zdarzeniu pojawiło mi się coś takiego na członku :

http://img857.imageshack.us/i/dsc05497.jpg/

Czy to może być kiła ?Nie boli,nie swędzi,po prostu jest.Jutro idę do dermatologa wenerologa więc będę wiedział jednak nie daje mi to spokoju.

Proszę i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Edytuj

leon1988 - Czw 17 Mar, 2011

Aby stwierdzić czy to kiła należy wykonać test VDRL z krwi (rano przed śniadaniem). Wynik testu nie jest ostateczny, w przypadku wyniku pozytywnego należy wykonać inne test specjalistyczne o większej dokładności.

Zrób badanie moczu, żeby widzieć chociażby czy to jest bakteryjne czy wirusowe, nawet jeżeli lekarz nie zleci (jak nie zleci to zmień lekarza). Konieczne są kolejne wizyty nawet jeżeli objawy znikną, bo objawy wielu chorób (kiły również) po pewnym czasie znikają same nawet bez leczenia, co nie znaczy końca choroby!

Bez paniki, nawet jeżeli to jest kiła, to da się to wyleczyć.

gerunin - Czw 17 Mar, 2011

Właśnie wróciłem od lekarza.Mam przepisany antybiotyk na bazie penicyliny+maść z antybiotykiem(babka powiedziała ,że nie należy się bać bo jeśli to kiła czy rzeżączka to antybiotyk ją zabije).Jeśli nie to i tak nie wpłynie zbytnio na organizm.Dzisiaj rano miałem badanie krwi i jutro poznam wyniki.

ps.dzięki za odpowiedź.

GordonGekko - Pią 18 Mar, 2011

Na moje wytrawne oko, to zwykły pryszcz. Ale dobrze że się zgłosiłeś, lepiej być przezornym. Pozdrawiam