Masturbacja - Masturbacja - Zapytanie (?)

ellavitar - Nie 06 Lut, 2011
Temat postu: Masturbacja - Zapytanie (?)
Mam pewne watpliwosci co do skutkow masturbacji. Otoz czytalem badz slyszalem w wiekszosci mity jak przypuszczam o skutkach masturbacji glownie chodzi mi tutaj o jej negatywne skutki, jednym z tych mitow byla utrata wzroku. Chcialbym sie dowiedziec czy ten mit byl prawda czy tez klamstwem, jezeli to prawda to czy moglby ktos mi wyjasnic dlaczego tak sie dzieje, w jakim stopniu polaczony jest penis z naszym wzrokiem?

Z gory dziekuje za wyjasnienia pozdrawiam raz jeszcze / Ellavitar

Anaksymenes - Nie 06 Lut, 2011

Onanizm wzmacnia organizm! :twisted:

Prosilbym powaznie podejsc do sprawy i podac rozsadna i przemyslana odpowiedz
andrzejgadarr - Nie 06 Lut, 2011

No tak, a najgorsze jest to, że wyrastają włosy między palcami :( Ale da się z tym żyć, włosy między palcami można golić a na wzrok-nosić okulary.

...Dziekuje... za bardzo profesjonalne i dojrzale odpowiedzi i porady...
karol00 - Nie 06 Lut, 2011

Nie mam pojęcia skąd biorą się te wszystkie mity. To, że wzrok w okresie dojrzewania się pogarsza nie ma nic wspólnego z masturbacją. Po prostu jest to zbieg okoliczności - zaczynasz walić w momencie dojrzewania i siłą rzeczy to się nakłada. Poza tym nie każdy kto wali nosi okulary i na odwrót - nie każdy noszący okulary się masturbuje.
andrzejgadarr - Nie 06 Lut, 2011

ellavitar napisał/a:
...Dziekuje... za bardzo profesjonalne i dojrzale odpowiedzi i porady...

Tak samo dojrzałe jak takie pytania.

zwirek0074 - Nie 06 Lut, 2011
Temat postu: Re: Masturbacja - Zapytanie (?)
ellavitar napisał/a:
Mam pewne watpliwosci co do skutkow masturbacji. Otoz czytalem badz slyszalem w wiekszosci mity jak przypuszczam o skutkach masturbacji glownie chodzi mi tutaj o jej negatywne skutki, jednym z tych mitow byla utrata wzroku. Chcialbym sie dowiedziec czy ten mit byl prawda czy tez klamstwem, jezeli to prawda to czy moglby ktos mi wyjasnic dlaczego tak sie dzieje, w jakim stopniu polaczony jest penis z naszym wzrokiem?

Z gory dziekuje za wyjasnienia pozdrawiam raz jeszcze / Ellavitar

Masturbacja (ani jej częstość) nie nic wspólnego ze wzrokiem. Wzrok ci się nie popsuje bez obaw. Kiedyś faktycznie mówiło się o dużej liczbie chorób "powodowanej przez masturbację" ale jak się później okazało (badania statystyczne) większość młodych masturbawała się, a nikt nie chorował i szydło wyszło z wora. Jedynym ujemnym czynnikiem jest możliwość uzależnienia od masturbacji (czyli wolisz zamiast z kobietą sam ze sobą). Ale sa też plusy. Z badań wynika że ci którzy używają narząd regularnie ją rzadziej narażeni na nowotwór prostaty :-)

Rufus1 - Czw 10 Lut, 2011

ellavitar, masturbacja to rzecz normalna , powiem wiecej , nawet wskazana gdy nie mamy partnerki badz partnera( w zależnosci od orientacji)
siferius90 - Czw 26 Sie, 2021

Jeżeli tylko, nie popadasz w skrajnośći, nic złego ci nie grozi.

Ja masturbuję się od około 20 lat, średnio raz dziennie. To daje jakieś 7000 orgazmów.

Teraz jestem w stałym związku i z seksem jest ok.